Vanaf heden bieden wij ook FTPS aan. Maar wat zijn nu de verschillen en voor en nadelen. Hieronder hebben wij dat kort uitgelegd.

Wat is het verschil tussen SFTP & FTPS?

Er zijn twee verschillende manieren om bestandsbeheer middels FTP te versleutelen: FTPS en SFTP. Beide manieren zijn veiliger dan verbinden door middel van alleen FTP en raden we daarom ook aan.

  • FTPS is de standaard FTP verbinding, maar dan versleuteld met een SSL certificaat.
  • SFTP is bestandsbeheer gebaseerd op de SSH gegevens.

Wanneer je liever niet met SSH (shell) werkt kun je altijd kiezen voor FTPS. Wanneer je een extra gebruiker wilt toevoegen en die tot een bepaald niveau toegang geven is dit ook een goede optie, want met SSH kan je middels een keypair wel meerdere mensen toegang geven, maar deze toegang geldt dan voor de gehele website.

FTPS

Met FTPS kan iedereen met de huidige FTP accounts gebruik maken. Je hoeft alleen in je FTP-cliënt (bijvoorbeeld Filezilla) aan te geven te willen verbinden over TLS (SSL) in Explicit mode (implicit zal niet werken).

Voor- en nadelen

De voordelen van FTPS zijn dat het eenvoudig in gebruik is en je dus de mogelijkheid hebt tot het aanmaken van losse gebruikers met toegang tot specifieke mappen.

FTPS is niet altijd versleuteld (het moet expliciet in de FTP-Client aangegeven worden anders is de verbinding alsnog niet vergrendeld). Om het wachtwoord niet elke keer in te hoeven tikken, moet het opgeslagen worden in de computer wat een extra beveiligingsrisico vormt. FTPS kan ook problemen opleveren wanneer van achter een firewall verbonden wordt.

SFTP

SFTP is bestandsbeheer zoals FTP maar dan over SSH (Secure Shell), het heeft een aantal mooie opties voor de veiligheid en zal geen problemen opleveren met firewalls. 

Voor- en nadelen

De verbinding is altijd versleuteld in tegenstelling tot FTPS. Verbinding met PKI (key files) is mogelijk waardoor het intypen van een wachtwoord of de noodzaak deze lokaal op te slaan omzeild wordt. Firewalls vormen geen probleem met SFTP.Donderdag, Februari 16, 2017

« Terug